Wat ik altijd al wilde weten: Is MailChimp veilig?

Angeline EversPersoonlijk1 Comment

Like it? Share it...

Onlangs kwam een vraag op Twitter voorbij; Is MailChimp veilig?
In de algemene voorwaarden van MailChimp staat dat ze nooit en te nimmer gegevens van mailinglijsten doorverkopen, doorgeven aan derden of openbaar maken. Maar hoe zit dat met de inhoud van mailings? Hoef je niet bang te zijn dat deze te vinden is via Google? In het kort; nee, mits je de mailing niet publiceert.

MailChimp, een mailprogramma

MailChimp is eigenlijk gewoon een soort online mailprogramma, net als Gmail. Alleen biedt MailChimp allerlei handigheidjes speciaal gericht op het versturen van nieuwsbrieven, getoond in een mooie omgeving.
MailChimp maakt het veel makkelijker om aan een groot aantal klanten of leden dezelfde mail te versturen en je krijgt er specifieke informatie van terug. Bovendien mag je via een mailprogramma als Gmail geen mailings versturen, deze worden gezien als spam. Via MailChimp kan dit dus wel. Zo lang je minder hebt dan 2.000 leden is het gratis om 12.000 emails per maand te versturen!

Google kan net zo min speuren en vinden in MailChimp als in die andere standaard mailprogramma’s. De enige reden waarom jouw mail of nieuwsbrief door anderen gevonden kan worden, is als iemand deze doorstuurt.
Je moet alleen wel de juiste instellingen kiezen.

Mailing in MailChimp instellen

Als je een lijst (list) met leden aanmaakt in MailChimp, zijn er een aantal instellingen die je zal doorlopen. Een daarvan is Publicity Settings. Daar kun je aangeven dat de mailings (campaigns) voor deze lijst niet gepubliceerd mogen worden (No, my campaigns for this list are not public).
Zou je de mailing wel publiceren dan probeert MailChimp de mailing juist zo vindbaar mogelijk te maken.

MailChimp_Publicity_settings_no

Dan is er in hetzelfde hoofdstuk een Archive bar. Deze functie is bedoeld om het lezers gemakkelijker te maken jouw mailing te delen via Social Media. Is dat niet de bedoeling en wil je niet dat de inhoud van de mailing makkelijk op bijvoorbeeld Facebook te zetten is? Door deze functie uit te vinken, heb je daar geen last van. 

MailChimp_Archive_bar_no

Mocht een lijst al zijn aangemaakt, of je wilt achteraf een controle doen van de Publicity Settings, dan kan je dat op de volgende manier doen;

MailChimp_menu_links

MailChimp_menu_boven

Ga naar Lists (menu links), klik de betreffende lijst aan, kies Settings en dan Publicity settings. Hier kun je de bovengenoemde instellingen bekijken en wijzigen. 

 

 

Like it? Share it...

BewarenBewaren

One Comment on “Wat ik altijd al wilde weten: Is MailChimp veilig?”

  1. Oh super! Dit wilde ik juist graag weten, want ik wil MailChimp misschien gaan gebruiken. (Vind alleen het instellen wel heel veel werk voor een proef-mailing.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.