Een eten en drinken BTWeetje

Angeline EversBTW, InkomendLeave a Comment

eten en drinken beperkt aftrekbaar

Like it? Share it...

De ondernemer eet en drinkt, maar wat is zakelijk aftrekbaar?

Even met de deur in huis vallen; als je kosten maakt voor eten en drinken in een horecagelegenheid, mag je de btw niet aftrekken. Hè? Wat? Echt waar? Ja, echt waar!
De btw tel je op bij de kosten. In je boekhouding hoort dit bij de subcategorie ‘eten en drinken beperkt aftrekbaar’ of ‘eten en drinken met relaties’ en deze behoort tot de hoofdcategorie ‘verkoopkosten’.

Ik zie dit vaak fout gaan en krijg er ook veel vragen over. Want hoe zit dat dan met eten en drinken op kantoor? Of onderweg? Je zou zeggen dat alle zakelijke kosten aftrekbaar zijn, dus ook de lunch op kantoor. Helaas, sommige kosten zijn slechts deels, of helemaal niet zakelijk aftrekbaar, omdat ze privé voordeel opleveren. Maar het hangt ook sterk van de situatie af, hoe je de kosten moet verwerken en of de btw wel of niet aftrekbaar is. Laten we het vooral niet te makkelijk maken 😉

Één regel is wel heel duidelijk en altijd van toepassing

Maak je kosten voor eten en drinken voor jezelf, jouw personeel of jouw zakenrelaties? Dan kun je de btw hierover niet aftrekken als;

  • het eten en drinken wordt genuttigd in een horecagelegenheid
  • een cateraar het eten en drinken verzorgt in een ruimte die speciaal daarvoor is ingericht (bijvoorbeeld een partytent of een afgehuurde ruimte)

Antwoord op verschillende situaties

Voor het gemak heb ik een tool gemaakt waarbij je voor verschillende situaties antwoord krijgt over de btw en de kosten op eten en drinken. Nu is het zo dat als je personeel hebt, de zaken weer wat lastiger liggen. Voor nu richt ik me even op de kleine ondernemer met een eenmanszaak.
Ik hoop dat het je verder helpt bij het online boekhouden. Laat het weten in een reactie onderaan dit artikel.

Heb je ook zo’n trek gekregen van al dat praten over eten? Ik ben enorm trots op de fijne samenwerking met ondernemer Christian Weij en ik raad ook graag zijn boek aan.
Lees het boek:

Lees ook “Een auto BTWeetje

Like it? Share it…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.