Contante betalingen in Moneybird, zo doe je dat

Angeline EversBank & kassa, Facturen, Inkomend, Moneybird tutorialLeave a Comment

Like it? Share it…

Hoe verwerk je een sporadische betaling van een factuur met contant geld

Ik zal dit laten zien bij zowel een verkoopfactuur, als een inkoopfactuur.

Ik krijg regelmatig vragen binnen waaruit blijkt dat vooral de boekhoudkundige verwerking van de administratie nog helemaal niet zo duidelijk is. Dus wat er nou eigenlijk achter de schermen gebeurd. En dat is niet zo gek, want als ondernemer wil je daar ook helemaal niet mee bezig zijn. Daarom heb ik ook vandaag weer een handige video voor jullie gemaakt, dit keer over het betalen van facturen met contant geld.

Æ De video is te vinden aan het einde van dit artikel.

We beginnen bij de instellingen in Moneybird. Klik rechts bovenin op het tandwiel en ga dan naar de instellingen. Daarna klik je rechts op het menu-item ‘rekeningen’. In mijn demo-administratie heb ik al een aantal rekeningen ingesteld staan, zoals bijvoorbeeld wat bankrekeningen en Paypal.

De valkuil zit er nu in om te kiezen voor het kasboek. Daar staat ook achter dat het om contante betalingen gaat. Maar het kasboek is bedoeld om te gebruiken voor winkels waar contant aan de toonbank wordt betaald en het geld wordt bijgehouden in een kassa. Dit is dus niet voor die enkele keer dat jij als ondernemer een keer een bonnetje met contant geld uit je achterzak betaald. Of wanneer het bijvoorbeeld wel eens sporadisch voorkomt dat je op een beurs staat en iemand met contant geld een product bij je koopt.

Wat moet je dan wel gebruiken? Klik rechts bovenin op ‘toevoegen’. Links zie je dan de rekening ‘privé opnames/stortingen’. Dàt is de rekening die je moet hebben. Als je deze rekening eerder al eens hebt toegevoegd, dan hoeft dat niet nog een keer.
Vul je naam in en kies voor de juiste rechtsvorm en sla dit op.

Nu ga ik naar de verkoopfactuur die op de beurs contant betaald is. Ik gebruik hiervoor een test-factuur die ik eerder al eens aangemaakt heb. Klik links bovenin op ‘registreer betaling’. Kies de betaalmethode ‘privé opnames/stortingen’ en de juiste datum. Is er maar een deel contant betaald, dan kun je daar het bedrag op aanpassen.
Nu is de factuur betaald en ook de betaling is helemaal afgerond.

Dit geld heb je privé in je achterzak en ook Moneybird heeft dit, achter de schermen, verwerkt als geld wat jij dus privé hebt opgenomen uit de zaak.

Bij het inkomende bonnetje doe ik precies hetzelfde. Ik kies voor ‘registreer betaling’, bij betaalmethode kies ik voor ‘privé opnames/stortingen’, geef de juiste betaaldatum aan en sla deze betaling op. Ook hier is de betaling helemaal afgerond en Moneybird heeft deze verwerkt als een storting in je bedrijf.

 

Update 30-01-2018:  Gespot in Moneybird: scherm instellen rekeningen heeft een nieuw uiterlijk.
Intern feestje; de tekst “contante betalingen” achter kasboek is verwijderd

Rekeningen_instellen_nieuw_Moneybird

 

Lees ook “Wilt u het bonnetje?” of bestel een Moneybird video tutorial op maat.

Like it? Share it…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.