Investeringsaftrek in 2017: zo zit dat

Angeline EversInkomstenbelasting, Moneybird blogLeave a Comment

Investeringsaftrek in 2017: zo zit dat

Like it? Share it…

In de Durftevragen over Facebook groep, die ik beheer, schreef ik het volgende bericht;
Voor wie elk kwartaal aangifte doet van de btw is oktober een speciale maand. Daarnaast is het óók een maand om eens goed naar de administratie te kijken. Misschien zijn er nog acties die je kan ondernemen die fiscaal voordeel opleveren voor 2017.

Eerder noemde ik al de KIA. En nee, dan bedoel ik niet het automerk. Het gaat hier om de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Naast dat dit een leuk woord is voor allerlei woordspelletjes, kan het ook (fiscaal) voordeel opleveren.

Als je investeert, kun je recht hebben op extra aftrek. Deze aftrek is er voor kleinschalige, maar ook voor milieuvriendelijke en energievriendelijke investeringen.
Extra aftrek = lager belastbaar resultaat = minder belasting betalen.

Er zitten natuurlijk voorwaarden aan deze aftrek. Bijvoorbeeld dat je bij de KIA pas recht hebt op 28% extra aftrek vanaf een investering van cumulatief €2.301,- per boekjaar.

Waarom is dit nú belangrijk? Stel dat je twijfelt over het kopen van een dure computer, en je hebt ook andere investeringen in dit boekjaar, dan kan het zomaar zijn dat deze computer je precies over die grens van €2.301,- kan helpen. Dan is het dus (waarschijnlijk) veel voordeliger om de computer nog dit jaar te kopen in plaats van volgend jaar.

In Moneybird heb je een speciale set voor investeringen. Kijk maar eens bij tandwiel -> instellingen -> categorieën -> toevoegen -> investering. Steeds als je iets koopt wat een investering in bedrijfsmiddelen is (vanaf €450,-) gebruik je deze categorieën set en worden automatisch de juiste categorieën voor je aangemaakt. Super handig!

Lees meer over KIA op de website van de belastingdienst
Lees meer over investeren op de website van de belastingdienst
Lees meer over investeringsaftrek via het bericht van ‘Ik ga starten’

(⚠️Note: ik houd geen rekening met bijzondere situaties, dus zorg altijd voor persoonlijk advies van jouw adviseur)

Lees ook “Belastingvoordeel door kosten

Like it? Share it…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.