Oninbare facturen

Angeline EversBTW, Facturen, Moneybird blogLeave a Comment

Oninbaar_factuur_vordering_btw_Moneybird

Like it? Share it…

Heb jij wel eens last van slecht betalende klanten? Facturen die oninbaar zijn?

Lees dan zeker dit bericht, en bepaal meteen of die openstaande factuur wel echt ‘oninbaar’ is. Sinds 1 januari 2017 mag de btw op oninbare vorderingen via de btw-aangifte worden teruggevraagd.

Wanneer is een vordering oninbaar?
Een factuur is oninbaar als vaststaat dat de debiteur de facturen niet meer kan/gaat betalen en dit ook aannemelijk wordt gemaakt. Dit is wat kort door de bocht, want als je naar rechterlijke uitspraken gaat kijken dan is er pas sprake van oninbaarheid nadat;
– het faillissement is afgewikkeld
– het incassotraject niets oplevert en de zaak is afgewikkeld

De vordering wordt in ieder geval uiterlijk één jaar na het verstrijken van de vervaldatum als oninbaar gezien en dan kan de btw op de vordering teruggevraagd worden.

Btw terugvragen
Ligt de uiterste betaaldatum vóór 1 januari 2017? Dan wordt deze vordering op 1 januari 2018 als oninbaar aangemerkt. De btw mag je dan terugvragen in de eerste btw-aangifte van 2018.

Heeft de vordering een uiterste betaaldatum ná 1 januari 2017? Vraag dan de btw terug in de aangifte over het tijdvak waarin vaststaat is dat de klant niet meer zal betalen. Of, uiterlijk 1 jaar na de uiterste betaaldatum.

Betaalt een klant later toch nog (voor een deel) de factuur? Dan moet je in de eerstvolgende btw-aangifte de btw hierover betalen.

Oninbaar in Moneybird
Is de factuur oninbaar, dan kun je de btw terugvragen. In Moneybird registreer je dit als volgt:
Facturen -> oninbare factuur -> extra -> markeer als oninbaar

Moneybird zal het bedrag exclusief btw op de categorie “Oninbare omzet” zetten, deze staat bij de kosten. Het btw bedrag wordt op de categorie “Te betalen btw” gezet. Dit is het bedrag wat je kunt terugvragen via de aangifte en zal ook automatisch in het rapport worden meegenomen.

Zodra er alsnog (een deel) wordt betaald, kun je de gebeurtenis ‘markeer als oninbaar’ weer ongedaan maken, rechts van de factuur waar je de opsomming van de historie terugziet. Koppel hierna de betaling en markeer indien nodig het restant als oninbaar.

Oninbaar_factuur_vordering_btw_Moneybird

Lees ook “7 tips voor handmatige verwerking verkoopfacturen

Like it? Share it…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.