Toeslagen en middeling

Angeline EversInkomstenbelastingLeave a Comment

christian-dubovan-686398-unsplash

Like it? Share it…

In de afgelopen maanden zijn veel ondernemers druk bezig geweest met de aangifte inkomstenbelasting (kortweg aangifte IB). Hieronder bespreek ik twee onderwerpen die daar nauw mee verboden zijn. Algemene informatie waarvan ik het belangrijk vind om met je te delen, want misschien levert het wel geld op.

Toeslagen

Je kunt in aanmerking komen voor toeslagen als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Door een proefberekening te maken met behulp van de aangifte IB, kom je er snel achter of je recht hebt op toeslag. Je kunt nog tot 1 september dit jaar huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget aanvragen voor het afgelopen jaar.

Ontvang je al toeslag(en), dan zal de belastingdienst automatisch de aangifte IB ook voor die toeslag(en) verwerken.
Is jouw situatie of inkomen veranderd? Log dan in bij mijn.toeslagen.nl om te zien of het noodzakelijk is om dit door te geven, of de toeslag van dit jaar direct stop te zetten.
Het is natuurlijk geen fijne situatie om te veel ontvangen toeslag weer te moeten terugbetalen, dit wil je liever voorkomen.

Meer informatie over toeslagen is te vinden op toeslagen.nl.

Middeling

Een minder bekend onderwerp is middeling. Bij middeling bereken je het belastbare inkomen van 3 aaneengesloten jaren. Als het belastbare inkomen van die 3 jaren erg verschillend is geweest, en je voldoet aan een aantal voorwaarden, heb je mogelijk recht op een belastingteruggave.

Knab heeft hier een hele fijne tool voor, en ze hebben zelfs een voorbeeldbrief zodat je eenvoudig een verzoek kan indienen bij de belastingdienst.
*Update juli 2019: “Sinds kort is het gemakkelijker geworden om een middelingsverzoek te doen. U hoeft namelijk geen berekening meer mee te sturen bij een middelingsverzoek. U moet alleen nog aangeven over welke drie aaneengesloten kalenderjaren de middeling moet plaatsvinden.

Nadat de aangifte IB definitief is van het laatste jaar van de 3 aaneengesloten jaren, heb je maximaal 3 jaar de tijd om het verzoek tot middeling te versturen.

Meer informatie over middeling is te vinden op de website van de belastingdienst.

Lees ook “Moneybird, Profit First en Knab

Photo by Christian Dubovan on Unsplash

Like it? Share it…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.