Een buitenlandse facturen BTWeetje (Binnen en Buiten EU tool)

Angeline EversBTW, Inkomend, Insta, Moneybird blog6 Comments

buitenland_factuur_btw_Moneybird

Like it? Share it…

Vraag uit de Durftevragen over Moneybird Facebook groep:
Angeline, wanneer moet ik wel/geen btw bij buitenlandse facturen kiezen? Kom namelijk verschillende dingen tegen in mijn aantekeningen. Hoe zat het nou met de Canva en MailChimp facturen?

Mijn reactie daarop is vrij simpel: het hangt allemaal van de factuur af. Aan alleen de bedrijfsnaam kun je niets aflezen.
Maar ja, daarmee heb je dus nog geen antwoord op je vraag.

Het is een probleem waar veel ondernemers tegenaan lopen die zelf hun boekhouding doen. En ik snap dat maar al te goed, want ook ik vind het soms best verwarrend en ingewikkeld met al die regels. Eerder heb ik twee informatieve blogs geschreven over dit onderwerp:
Een verlegd BTWeetje – met voorbeeldfacturen
Een buitenlands BTWeetje – met links naar handige tools van de belastingdienst

Ik heb een paar controlepunten voor mezelf opgeschreven, die mij helpen. Deze wil ik graag met je delen, dus heb ik een tool aangemaakt. Makkelijker gezegd dan gedaan, ik vroeg me halverwege af wat ik mezelf op de hals had gehaald 😉

Maar het is gelukt! Ik heb er de nodige uitzonderingen uitgefilterd, waardoor er een praktische en redelijk korte tool is ontstaan. Ik hoop dat het je verder helpt bij het online boekhouden. Laat het weten in een reactie onderaan dit artikel.
Dan volgt nu de eerste vraag…

Lees ook “Zo zet je een btw aangifte in Moneybird

Like it? Share it…

6 Comments on “Een buitenlandse facturen BTWeetje (Binnen en Buiten EU tool)”

 1. Top tool Angeline!

  Heel helder en eenvoudig. Inmiddels ook bij een aantal bedrijven mijn BTW nummer doorgegeven en zelfs nieuwe facturen aangevraagd.

  Dank je wel voor deze waardevolle tool.

 2. Super deze tool, Angeline, dankjewel!
  Toch nog een vraag.

  De tool geeft dit antwoord: De btw is naar Nederland verlegd en daarom is de btw op de factuur 0% of wordt niet getoond. Kies voor het btw-tarief Binnen EU 21% of Binnen EU 6% (tm 2018) of 9% (vanaf 2019), afhankelijk van het product of de dienst.

  Op de factuur staat 0%. Zet ik in MB nu het factuurbedrag op incl. of excl. btw?

  Ik zou denken exc. omdat er op de factuur 0% staat. Klopt dat?

  1. Dankjewel voor de feedback! Blij dat je ermee geholpen bent.
   Wanneer je op het informatie-icoon naast het bedrag klikt en beide knoppen test, zul je merken dat het niet uitmaakt welke instelling voor de btw gebruikt. Dat komt omdat de btw is verlegd en er daardoor geen sprake is van incl. btw.
   Handig he!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.