Kruisposten in Moneybird, zo doe je dat

Angeline EversBank & kassa, Moneybird tutorialLeave a Comment

Like it? Share it…

In Moneybird kun je gebruik maken van de categorie Kruisposten. Maar wat is het, waarom gebruik je het en…de grootste vraag: hoe gebruik je het? In deze video tutorial vertel ik meer over Kruisposten.

Een kruispost is in Moneybird een categorie op de balans. Het is een sub-categorie van de hoofdcategorie Hulprekeningen en staat standaard al ingesteld.
Afhankelijk van het saldo wat er op deze categorie staat kan het een vordering zijn – dus een te ontvangen bedrag – of een schuld – een te betalen bedrag.
Is het totaalsaldo €0, dan staat de categorie niet op de balans.
De categorie Kruisposten gebruik je als je (tijdelijk) een bedrag ergens kwijt moet binnen je administratie en er geen andere categorieën geschikt zijn.

Æ De video is te vinden aan het einde van dit artikel.

Kruisposten wordt vaak gebruikt bij overboekingen van het ene betaalmiddel naar het andere betaalmiddel. De enige voorwaarden is dat van beide betaalmiddelen de transacties verwerkt worden in het scherm Bank, anders kun je kruisposten hier niet voor gebruiken. Ik zal een voorbeeld geven.

Ik koppel de betaling van de betaalrekening aan de categorie Kruisposten. Op de balans is nu de waarde van de overboeking zichtbaar.
Moneybird herkent de overboeking en ziet dat deze gelijk is aan wat er ontvangen is op de spaarrekening. Daarom wordt ook deze transactie automatisch gekoppeld aan Kruisposten.
Op de balans is de categorie Kruisposten nu niet meer zichtbaar, maar op de categorie zou je het volgende aantreffen. 1x het bedrag wat je gekoppeld hebt via de betaalrekening en 1x het bedrag wat je gekoppeld hebt via de spaarrekening. Totaalsaldo is daardoor €0.

Het kan voorkomen dat je er zelf voor moet zorgen dat beide transacties aan Kruisposten worden gekoppeld. Kijk met regelmaat op de balans of je de categorie Kruisposten ziet, dan weet je dat je actie moet ondernemen.

*Update 07-09-2018: Vanaf begin september 2018 zijn kruisposten GRATIS in je boekhouding. Ze tellen dus niet meer mee als een gekoppelde transactie binnen het limiet van je pakket bij Moneybird.

Daarnaast worden de meeste kruisposten nu ook automatisch gekoppeld dankzij de update binnen Moneybird: banktransacties worden vanaf 13-09-2018 automatisch gekoppeld.

Lees ook “Te rubriceren ontvangen betalingen” of bestel een Moneybird video tutorial op maat.

Like it? Share it…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.