Nummering in Moneybird

Angeline EversFacturen, Moneybird tutorialLeave a Comment

Like it? Share it…

We weten allemaal wel dat een verzonden verkoopfactuur een uniek opvolgend nummer moet hebben en dankzij het gebruik van Moneybird kan dat eigenlijk niet mis gaan. Standaard krijgen de verkoopfacturen een nummer dat begint met het jaartal en dan het volgnummer.
Elk nieuw jaar begint dit nummer opnieuw te lopen en start met het volgnummer 0001. Dit is overigens geen vereiste van de belastingdienst. Je mag met elk nummer naar wens beginnen, als je er maar voor zorgt dat het daarna opvolgend verloopt.

Æ De video is te vinden aan het einde van dit artikel.

Misschien heb je er nog nooit naar gekeken, maar in Moneybird kun je via het scherm van je profiel instellingen het factuurnummersjabloon instellen. Het sjabloon kan uit verschillende onderdelen bestaan en je kunt er ook tags aan toevoegen en aanpassen. Maak het jezelf niet te moeilijk door teveel tags toe te voegen en vraag jezelf eerst af wat het precies voor waarde heeft.

Meerdere reeksen binnen één administratie zijn toegestaan, zolang ook daarbij per reeks de volgnummers opvolgend verlopen. Helaas is het in Moneybird niet mogelijk om meerdere verschillende sjablonen naast elkaar te hebben lopen. Je zult dus handmatig het sjabloon steeds opnieuw moeten aanpassen zodra je met meerdere reeksen werkt. Dit is foutgevoelig en daarom niet aan te raden.

Een mogelijkheid om dit te omzeilen is door het klantnummer te gebruiken en daarmee twee of meer verschillende reeksen aan te duiden. Het klantnummer hoeft namelijk niet opvolgend te verlopen, zolang het volgnummer dat maar wel blijft doen.
Denk bijvoorbeeld aan een reeks contacten dat begint met A en een reeks dat begint met B. Door het klantnummer aan het factuurnummersjabloon toe te voegen kun je zelf zien of het gaat om een contact uit de reeks A of uit de reeks B. Zolang het volgnummer maar uniek is en opvolgend blijft verlopen.

Lees ook “Een periodieke factuur in Moneybird, zo doe je dat” of bestel een Moneybird video tutorial op maat.

Like it? Share it…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.