Groeien in bedrijf – stap 4

Angeline EversPersoonlijkLeave a Comment

Like it? Share it…

Wij maakten een diepgaande en onbevreesde morele balans op van ons leven.

Wat is dat eigenlijk, een morele balans? Ik zocht het op: bij stap 4 gaat het om zelfonderzoek. Onderzoek naar ons leven, onszelf, je waarden en normen, tekortkomingen en talenten.
Ik heb zo’n heel fijn kritisch stemmetje in m’n hoofd, dus ik moet bij zelfonderzoek altijd een beetje oppassen dat ik niet vergeet ook de positieve kant mee te nemen. Daarom ben ik wel blij met het laatste woord: talenten. Dat dwingt om ook te kijken naar wat er goed gaat, waar je tevreden over bent.

Een terechte vraag is ‘waarom zou je dit zelfonderzoek doen?’. Het antwoord is simpel: inzicht. Zodat je een helder en duidelijk beeld hebt van jezelf. Wie ben ik, wat wil ik en wat is belangrijk voor mij. Hoe beter je beeld van jezelf, hoe makkelijker het is om keuzes te maken. Dingen te doen die bij je passen. En het is belangrijk om dit met regelmaat te toetsen. Ga ik nog steeds de kant op die bij me past? Want naarmate we ouder worden, zullen we ook persoonlijk ontwikkelen en dus onvermijdelijk veranderen. En dat geldt dus ook voor je bedrijf.

Het is geen toeval dat dit onderwerp erg goed bij mijn huidige staat past. Ik ben hier eerder mee bezig geweest, maar in dit blog wil ik het niet over mijn verleden hebben. Vandaag (juni 2019) schrijf ik over het nu. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat dit een stap is die jaarlijks zal terugkeren. Een moment van rust, bezinning en zelfonderzoek.
Mijn jaren starten druk. In de eerste vier maanden gaat het maar om twee zaken: aangiften btw (januari en april) en jaaraangiften (vóór 1 mei als het even kan). Het is de tijd van een volle agenda, hoge concentratie, extra veel interactie en vaak ‘nee’ zeggen. Het is niet mijn favoriete periode.
Ik houd helemaal niet van die druk(te). Mijn valkuil is dat ik te veel ga ‘moeten’ van mezelf en dat ik daardoor toch gestrest raak. Ik veroorzaak die druk dus zelf, want geloof me, er is echt genoeg me-time in mijn zorgvuldige planning. Het is een soort staat waar ik in beland en ik ben er nog niet uit hoe ik dat kan vermijden.

Helaas heeft het ook zijn uitwerking op mijn gezondheid. Na mijn burn-out ben ik nooit meer de oude geworden. Waarschijnlijk maar goed ook, ondanks de consequenties. Dat ik geen volle werkweken kan draaien is een feit. Dat mijn gezondheid niet altijd even stabiel is ook.
De druk in de eerste maanden van het jaar doen me geen goed en daarom gebruik ik mei en juni om weer op krachten te komen. Het is daarmee een ideale periode om die morele balans op te maken.

Onlangs kwam ik het airplane model The Levels of Your Work by David Allen tegen, ook wel The 6 Horizons of Focus. Eerder hielp GTD David Allen me al met stap 3 en ook bij stap 4 ben ik deze man dankbaar voor zijn inzichten.

50.000 level (Horizon 5) gaat over Purpose and principles.
“What is the work you are here to do on the planet, with your life? This is the ultimate bigger picture discussion. Is this the job you want? Is this the lifestyle you want? Are you operating within the context of your real values, etc.? From an organizational perspective, this is the Purpose and Vision discussion. Why does it exist? No matter how organized you may get, if you are not spending enough time with your family, your health, your spiritual life, etc., you will still have “incompletes” to deal with, make decisions about, and have projects and actions about, to get completely clear.”

Door dit level eens goed te bestuderen en te bedenken wat mijn 50.000 level is, kom ik weer terug bij mezelf. Weet ik weer waar mijn leven voor mij over gaat: vrijheid en levenslust.
Daarom zijn mijn gezondheid en welzijn, spiritualiteit, mijn poezenkinders en mijn relaties (zowel zakelijk als privé) belangrijk voor me. Hiermee leg ik de basis voor een vrij gevoel en heb ik zin in het leven.
Eind 2017 deed ik mee aan een oefening waarbij het resultaat nagenoeg gelijk was: vrijheid, onafhankelijkheid, rust en authenticiteit. Geen nieuws dus, maar het is wel belangrijk om hier minstens 1x per jaar weer even bij stil te staan. Misschien vaker.

Ik vind het belangrijk om te kijken naar mijn eigen aandeel in zakelijke of organisatorische problemen binnen mijn bedrijf. Zonder te vervallen in zelfmedelijden of drama te zoeken waar deze niet is. Ik stel mezelf de belangrijke vraag: vanwaar de houding van het ‘moeten’ in de beginmaanden van het jaar? Welke rol speel ik in de uitwerking op mijn gezondheid?
Ook al heb ik nog niet direct antwoord op deze vragen, ik weet rationeel gezien dat er maar één factor is die ik kan veranderen…en dat ben ik zelf.

Stap 4 daagt me uit om verantwoordelijkheid te nemen. Het daagt uit tot het accepteren van tekortkomingen en het vastleggen van talenten. Zonder oordeel. Komende maand meer over stap 5.

 

Lees ook “Groeien in bedrijf – stap 3

Like it? Share it…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.