Groeien in bedrijf – stap 5

Angeline EversPersoonlijkLeave a Comment

Like it? Share it…

Wij bekenden tegenover onszelf en tegenover een ander de juiste aard van onze misstappen.

Ik heb lang geworsteld met het schrijven over stap 5. Dit blog had in juli al klaar moeten zijn en inmiddels is augustus dik gestart. Wat voelde ik me daar rot over! Ik beloofde elke maand een stap te beschrijven; ik ben nog niet eens halverwege en ik faal al. “Wat maakt die paar dagen nou uit”, hoop ik dat je denkt. “Het is vast niet opgevallen”, vertel ik mezelf ter geruststelling. Zelfafwijzing…I know 🙄

Begin augustus deelde ik onderstaand bericht op Facebook en Instagram.
Ken je deze nog? De cup-a-soup reclame uit 2002 met Ruben van der Meer (aka Gabbertje).
“We werken hier met fun, friendship en finance. Mental coaching, stukje zelf ontplooiing, positieve energie. En dan denk ik: Sjors, houd dit vast.”
Zo zweverig als dat toen voor mij klonk, zo normaal is dat nu. Mindfulness, minimalisme, duurzaamheid. Onderwerpen van alledag.
Maar terwijl Sjors even rustig staat te genieten van zijn soepje, wordt hij aangesproken door een werknemer. En dan volgt de bekende “NU.EVEN.NIET!”
En zo voel ik me deze week nou ook. Nu even niet.

Het is alweer augustus en voor mijn gevoel heb ik nog nauwelijks iets productiefs gedaan. De eerste 4 maanden stonden in het teken van btw- en jaaraangiften. Dat is geen nieuws en deze maanden waren succesvol, maar daarna had ik echt slagen willen maken met mijn ideeën en wensen. Er kwam weinig van. En ook al weet ik dat ik terecht mijn prioriteiten even bij mezelf moest houden ipv de groei van mijn bedrijf, toch voel ik me teleurgesteld. Ik heb zo veel zin in het resultaat van mijn ideeën waar ik al jaren in aan het investeren ben, dat ik ongeduldig ben in de tijd die het nodig heeft.

Ik besloot daarom begin juli dat ik na de tweede btw-maand even twee weken voor mezelf zou nemen. Even tijd voor mijn eigen planning. Geen afspraken en deadlines van andere, alleen aandacht voor de groei van mijn bedrijf. Dat voelde goed, dus ik blokte mijn agenda. En toen was daar de valkuil. Binnen no-time stond mijn agenda volgepropt met dingen die ik dan in die twee weken wilde, want ‘dan kan het’. Het gevolg: emotionele uitputting.

“Al het lijden is verwarring. Verwarring is verzetten tegen wat is. Als je volmaakt helder bent, is wat er is wat je wilt. Dus als je iets anders wilt dan wat er is, kun je weten dat je verward bent.” – Byron Katie

Todo’s om in te halen, projecten die te lang blijven liggen, die ene live stream die ik nog terug wil kijken, dat blog wat ik nog wil schrijven, en oh ja, de social media content voor augustus en september: bij dezen zijn jullie allemaal geschrapt.
Want ik wil NU.EVEN.NIET!

Maar, ondanks dat zit ik nu dan toch stap 5 te schrijven…omdat ik er zin in heb 😄
Na bovenstaand inzicht begon ik opnieuw aan het boek Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz (aff.). Twee jaar geleden las ik het boek ook en bracht het me veel rust in mijn hoofd. Nu lees ik het opnieuw en haal ik er weer allemaal nieuwe dingen uit waar ik echt iets aan heb.
In combinatie met het schrappen van een overdaad aan todo’s vind ik nu de tijd en zin om over stap 5 te schrijven. Omdat het mag van mezelf, niet omdat het moet.

Deze stap gaat over het niet langer geheim houden van wie je bent. Het delen van alle goede én minder goede belevenissen. Gevoelens niet langer verborgen houden en openlijk delen. En daarmee ook de verantwoordelijkheid nemen voor je ‘misstappen’. Iets wat je niet snel zult terugzien bij ondernemers. Althans, traditioneel was dat not done, je hangt de vuile was niet buiten. Ik weet nog dat de baas en mentor van mijn vader vertelde hoe je richting een klant de schijn moest ophouden dat je het druk had. Dat de zaken goed gaan. Dit wekt de indruk van succes, waardoor nieuwe klanten eerder geneigd zijn om te willen aansluiten. Schaarste maakt gewild.

Heden is daar verandering in aan het komen. En dat bevalt me wel. Toen ik net gestart was met mijn bedrijf was daar nog geen sprake van. Misschien deel je wat met familie of met andere startende ondernemers, maar het gaat dan vooral om bedrijfsmatige obstakels en maar weinig over wat het eigenlijk met je doet als mens. Het nemen van de risico’s die de zelfstandigheid met zich meebrengt. De onzekerheid waar je dagelijks mee opstaat. De paniek wanneer je niet zeker weet of er wel genoeg opdrachten gaan binnenkomen. De mogelijke eenzaamheid die op de loer ligt, wanneer je alleen en (voornamelijk) vanuit huis werkt. Als we er al over praten, dan is dat oppervlakkig, want zie jij jezelf al uithuilen op de schouder van een (onbekende) collega-zzp’er tijdens de Open Coffee? En no way dat je jezelf kwetsbaar opstelt bij het bespreken van die ene belangrijke opdracht. Straks denken ze nog dat je het niet aankan.

Inmiddels durf ik redelijk vrij voor mijn tekortkomingen uit te komen. En dat geeft op een bepaalde manier rust en vooral ruimte om gewoon ‘te zijn’, en dingen te laten zijn zoals ze op mijn pad komen.
Ik heb twee inspirerende bronnen die me lieten (en laten) zien dat dit mogelijk is en dat het ook wordt geaccepteerd. Ik heb in ieder geval veel respect voor wat zij naar buiten brengen en het bracht me op het idee om meer te gaan schrijven vanuit mij ipv alleen vanuit mijn expertise.

Mijn ogen werden geopend door Ralph van Dam met zijn boek Langs de afgrond (aff.).
‘Een pijnlijk eerlijk en openhartig ondernemersverhaal met vele waardevolle ondernemerslessen. Een echte aanrader.’ – Menno Lanting, keynote speaker en bestseller auteur. Ik kan het niet beter omschrijven 🙂

Daarna werd ik aangemoedigd door Renske Holwerda. Renske is freelance contentmarketeer met een eigen visie op marketing. Bij haar geen trucjes en spelletjes, gewoon schrijven vanuit je hart. ‘Authenticiteit’ was voor mij het keyword om haar te gaan volgen.

Openheid, eerlijk zijn en verantwoordelijkheid nemen zorgt voor vertrouwen en verbinding. Het is niet zonder risico’s en het is waarschijnlijk niet voor iedereen. Maar ik kan je garanderen dat de verbindingen die je ermee maakt, waardevolle verbindingen zijn.

Komende maand – of misschien iets later als het zo uitkomt 😉 – door naar stap 6.
(Photo by Con Karampelas on Unsplash)


Lees ook “Groeien in bedrijf – stap 4

Like it? Share it…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.