Mollie vs. bunq.me

Angeline EversBank & kassa, Facturen, MoneybirdLeave a Comment

Like it? Share it…

Klacht
Deze week ontstond er een leuk draadje in de Durftevragen over Moneybird Facebook groep over het activeren van Mollie, zodat verkoopfacturen in Moneybird ook betaald kunnen worden met iDEAL. De klacht is dat een klant te veel moet klikken voordat de factuur ook daadwerkelijk betaald kan worden via iDEAL. Ik deel deze mening, maar tegelijk worden veel van mijn facturen via deze weg betaald. De klant heeft het er duidelijk voor over en vindt het nog steeds makkelijker dan handmatig overboeken.
Ik kan er een handige tip over delen. In de workflow heb ik in de mail een extra stukje tekst: “De factuur kun je ook gemakkelijk online betalen. Gebruik hiervoor de link ‘Betaal factuur online’ onderaan deze mail.”

Betaalverzoek
Toen kwam bunq in juli 2018 met de bunq.me link. Een betaalverzoek, maar dan nog net iets makkelijker. Zoals gewend van de betaalverzoeken via andere banken, kun je in de bunq app een betaalverzoek aanmaken. Niet veel bijzonders aan, maar de url van de link is opvallend consequent en daardoor handig in gebruik. Iets wat je bij de andere banken niet terugziet. Bunq.me is een persoonlijke link en je kunt er een stukje aan toevoegen om bepaalde velden alvast in te vullen.
Voorbeeld:
persoonlijke link -> https://bunq.me/AEshnl/
stukje toevoegen voor het bedrag -> https://bunq.me/AEshnl/0,01
stukje toevoegen voor de omschrijving -> https://bunq.me/AEshnl/0,01/test

Probleem
Vorig jaar kon je de bunq.me link koppelen aan elke bankrekening die je maar wilde*. Dus ik dacht slim te zijn en koppelde zo’n persoonlijke link aan mijn reeds bestaande Knab rekening, want ik zag de extra kosten niet zitten. Door de link in de workflow te gebruiken en een {tag} voor het openstaande bedrag erachter te plaatsen, dacht ik een makkelijke betaallink toe te voegen aan mijn verkoopfacturen. Niet dat de €0,29 van Mollie mij iets uitmaakt (krijg je ook wat voor), maar de nerd in mij vond het leuk om te testen.
Maar helaas… Er kwam https://bunq.me/AEshnl/€ 0,01 te staan. Dus met € en spatie en dan werkt de url niet meer. Ik gaf het op en bleef met iDEAL via Mollie werken.

*Info Together: “This feature has been taken down due to abuse. So it’s not possible at all to create links without a verified bunq account.”

Oplossing
Eind 2018 was er nog iemand die deze manier van laten betalen wilde testen. Hij liep tegen hetzelfde probleem aan, was net iets slimmer en vroeg Moneybird om de tag aan te passen. En dat deden ze 😅

Rond dezelfde tijd kwam Moneybird met het gestructureerde betalingskenmerk. Een uniek kenmerk waardoor Moneybird automatisch de transactie in de bank kan koppelen aan de factuur, en dat gegarandeerd altijd.
Zo ontstond de perfecte betaallink voor in de workflow: https://bunq.me/aeshnl/{document.total_unpaid_raw}/{document.payment_reference}/
Note: helaas is deze link niet te gebruiken bij herinneringen.

Testen
Het testen kon beginnen! Al snel kwam ik erachter dat door gebruik te maken van een combinatie van bunq.me en Knab, de omschrijving vaak te lang was en het unieke kenmerk maar half ingeladen werd. Een tweede probleem was natuurlijk de traagheid waarmee Knab soms de transacties in Moneybird zet. Ik heb al een paar keer dagen moeten wachten, terwijl ze het idee geven dat dit elke nacht gebeurd. Ik was niet happy en besloot om toch een account aan te maken bij bunq. Ik maakte dankbaar gebruik van het ‘nodig-vrienden-uit’ programma en kon daardoor niet alleen een maand gratis het premium pakket gebruiken, maar kreeg ook nog eens een tientje cadeau.

In Moneybird hoef ik niets meer te doen! De link werkt naar behoren en zodra er betaald wordt staat de transactie real-time in het scherm Bank, automatisch gekoppeld aan de verkoopfactuur. Dit levert een enorme tijdswinst op. Het inladen van Mollie transacties is verleden tijd.
Bonus: de koppeling tussen Moneybird en bunq werkt ook andersom. De betalingen die ik via Knab handmatig moet overmaken, kan ik dankzij bunq rechtsreeks vanuit Moneybird uitvoeren (Tip 4).

Extra
Er zijn nog veel meer features bij bunq die de automatisering van de boekhouding bevorderen. Naast bijvoorbeeld een veel prettiger gebruik van de creditcard (ook deze transacties staan direct in Moneybird), heeft de laatste update de nieuwe feature ‘Auto VAT’. Deze feature zorgt ervoor dat van de ontvangsten automatisch 21% (of een ander percentage naar wens) apart wordt gezet. En zo zijn er nog een aantal zaken die de maandelijkse bankkosten van €7,99* (Moneybird koppeling is gratis) de moeite waard maken. Maar dat is voer voor een ander nog te schrijven blog 😉

*Info Together: Dit is de prijs voor het Premium pakket. Bunq.me is ook actief voor leden met het oude Free account. De vervanger (Travel Card) heeft deze functie helaas niet.

Wil je gebruik maken van bunq? Gebruik deze link, dan ontvangen we ieder €10.
Ga je toch liever voor Knab? Gebruik deze link, dan ontvang je het eerste jaar 50% korting op de maandelijkse kosten.

Note: Op mijn website vind je enkele affiliatie links (aff.). Ik krijg een vergoeding als jij via die link doorklikt en een product koopt of een abonnement afsluit. Je betaalt de normale prijs, er zijn geen extra kosten! Goed om te weten: ik plaats op deze website alleen affiliatie links als ik er voor 100% achter sta.

Lees ook “5 veelgestelde vragen over Bank

Like it? Share it…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.