Mollie vs. bunq.me

Angeline EversBank & kassa, Facturen, Moneybird blog4 Comments

Like it? Share it…

Dankzij bunq een geautomatiseerde administratie!

Wil jij dat ook? Lees hieronder hoe ik tot dit resultaat kwam.

Klacht
Deze week ontstond er een leuk draadje in de Durftevragen over Moneybird Facebook groep over het activeren van Mollie, zodat verkoopfacturen in Moneybird ook betaald kunnen worden met iDEAL. De klacht is dat een klant te veel moet klikken voordat de factuur ook daadwerkelijk betaald kan worden via iDEAL. Ik deel deze mening, maar tegelijk worden veel van mijn facturen via deze weg betaald. De klant heeft het er duidelijk voor over en vindt het nog steeds makkelijker dan handmatig overboeken.
Ik kan er een handige tip over delen. In de workflow heb ik in de mail een extra stukje tekst: “De factuur kun je ook gemakkelijk online betalen. Gebruik hiervoor de link ‘Betaal factuur online’ onderaan deze mail.”

Betaalverzoek
Toen kwam bunq in juli 2018 met de bunq.me link. Een betaalverzoek, maar dan nog net iets makkelijker. Zoals gewend van de betaalverzoeken via andere banken, kun je in de bunq app een betaalverzoek aanmaken. Niet veel bijzonders aan, maar de url van de link is opvallend consequent en daardoor handig in gebruik. Iets wat je bij de andere banken niet terugziet. Bunq.me is een persoonlijke link en je kunt er een stukje aan toevoegen om bepaalde velden alvast in te vullen.
Voorbeeld:
persoonlijke link -> https://bunq.me/AEshnl/
stukje toevoegen voor het bedrag -> https://bunq.me/AEshnl/0,01
stukje toevoegen voor de omschrijving -> https://bunq.me/AEshnl/0,01/test

Probleem
Vorig jaar kon je de bunq.me link koppelen aan elke bankrekening die je maar wilde*. Dus ik dacht slim te zijn en koppelde zo’n persoonlijke link aan mijn reeds bestaande Knab rekening, want ik zag de extra kosten niet zitten. Door de link in de workflow te gebruiken en een {tag} voor het openstaande bedrag erachter te plaatsen, dacht ik een makkelijke betaallink toe te voegen aan mijn verkoopfacturen. Niet dat de €0,29 van Mollie mij iets uitmaakt (krijg je ook wat voor), maar de nerd in mij vond het leuk om te testen.
Maar helaas… Er kwam https://bunq.me/AEshnl/€ 0,01 te staan. Dus met € en spatie en dan werkt de url niet meer. Ik gaf het op en bleef met iDEAL via Mollie werken.

*Info Together: “This feature has been taken down due to abuse. So it’s not possible at all to create links without a verified bunq account.”

Oplossing
Eind 2018 was er nog iemand die deze manier van laten betalen wilde testen. Hij liep tegen hetzelfde probleem aan, was net iets slimmer en vroeg Moneybird om de tag aan te passen. En dat deden ze 😅

Rond dezelfde tijd kwam Moneybird met het gestructureerde betalingskenmerk. Een uniek kenmerk waardoor Moneybird automatisch de transactie in de bank kan koppelen aan de factuur, en dat gegarandeerd altijd.
Zo ontstond de perfecte betaallink voor in de workflow: https://bunq.me/aeshnl/{document.total_unpaid_raw}/{document.payment_reference}/
Note: helaas is deze link niet te gebruiken bij herinneringen.

Testen
Het testen kon beginnen! Al snel kwam ik erachter dat door gebruik te maken van een combinatie van bunq.me en Knab, de omschrijving vaak te lang was en het unieke kenmerk maar half ingeladen werd. Een tweede probleem was natuurlijk de traagheid waarmee Knab soms de transacties in Moneybird zet. Ik heb al een paar keer dagen moeten wachten, terwijl ze het idee geven dat dit elke nacht gebeurd. Ik was niet happy en besloot om toch een account aan te maken bij bunq. Ik maakte dankbaar gebruik van het ‘nodig-vrienden-uit’ programma en kon daardoor niet alleen een maand gratis het premium pakket gebruiken, maar kreeg ook nog eens een tientje cadeau. (Update nov. 2019: helaas is dit programma niet meer actief.)

In Moneybird hoef ik niets meer te doen! De link werkt naar behoren en zodra er betaald wordt staat de transactie real-time in het scherm Bank, automatisch gekoppeld aan de verkoopfactuur. Dit levert een enorme tijdswinst op. Het inladen van Mollie transacties is verleden tijd.
Bonus: de koppeling tussen Moneybird en bunq werkt ook andersom. De betalingen die ik via Knab handmatig moet overmaken, kan ik dankzij bunq rechtsreeks vanuit Moneybird uitvoeren (Tip 4).

Extra
Er zijn nog veel meer features bij bunq die de automatisering van de boekhouding bevorderen. Naast bijvoorbeeld een veel prettiger gebruik van de creditcard (ook deze transacties staan direct in Moneybird), was onlangs de update van de nieuwe feature ‘Auto VAT’. Deze feature zorgt ervoor dat van de ontvangsten automatisch 21% (of een ander percentage naar wens) apart wordt gezet. En zo zijn er nog een aantal zaken die de maandelijkse bankkosten van €7,99* (Moneybird koppeling is gratis) de moeite waard maken. Maar dat is voer voor een ander nog te schrijven blog 😉

*Info Together: Dit is de prijs voor het Premium pakket. Bunq.me is ook actief voor leden met het oude Free account. De vervanger van het Free account (genaamd Travel Card) heeft deze functie helaas niet.

Wil je gebruik maken van bunq? Gebruik deze link. (Update nov. 2019: bunq heeft het referral program aangepast en de bonus helaas geschrapt.)
Ga je toch liever voor Knab? Gebruik deze link, dan ontvang je het eerste jaar 50% korting op de maandelijkse kosten.

Note: Op mijn website vind je enkele affiliatie links (aff.). Ik krijg een vergoeding als jij via die link doorklikt en een product koopt of een abonnement afsluit. Je betaalt de normale prijs, er zijn geen extra kosten! Goed om te weten: ik plaats op deze website alleen affiliatie links als ik er voor 100% achter sta.

Lees ook “5 veelgestelde vragen over Bank

Like it? Share it…

4 Comments on “Mollie vs. bunq.me”

 1. Hej Angeline, in een half jaar kan veel veranderen. Ik had nog niet gehoord van bunq.me/naam maar het is alweer uit de lucht. Althans voor niet bunq klanten. Ook een gratis bunq account bestaat niet meer. Jammer hoor dat innovatie vaak strand door misbruik en het verdienmodel.
  Groet

  1. Ja, bunq wil nog wel eens wat features toevoegen en ook aanpassen. Enkele leuke features verdwijnen, maar er komen ook altijd weer nieuwe voor terug.
   Bunq.me is inderdaad niet meer te koppelen aan een andere bank, zoals ik ook aangeef in mijn blog. Je hebt er een betaalt bunq pakket voor nodig en dan kun je in de app een bunq.me link aanmaken. Overigens zijn de bestaande bunq.me links die voor deze wijziging zijn aangemaakt, nog steeds beschikbaar. Zo heb ik nog een bunq.me link voor mijn Knab rekening die actief is.
   De vervanger van het Free account is Travel card. Daar betaal je alleen eenmalig de aanschafkosten voor.

 2. Hoi Angeline,

  Interessant artikel. Ik gebruik momenteel Mollie icm Moneybird. Dit werkt goed! Aangezien ik ook Bunq Business heb zit ik te denken of het interessant is om ook nog die Bunq betaallink mee te sturen (op de manier hoe jij het omschrijft). Wat zie jij als voordeel om beide opties aan te bieden aan de klant? Ik kan nog geen voordeel bedenken, maar mogelijk zie ik iets over het hoofd 🙂

  De Mollie bijschrijvingen worden tegenwoordig automatisch gekoppeld in MB, daar is dus geen tijdswinst t.o.v. Bunq.me (die ook automatisch wordt gekoppeld).

  Het aantal kliks dat een klant moet doen om te betalen verschilt ook nauwelijks (Bunq.me heeft 1 klik meer om bij betaling met iDeal te komen).

  Kosten scheelt ook weinig (iDeal rekent 29 cent, bunq.me 20 cent). Maar Mollie-betalingen kun je gebundeld uit laten betalen (bv eens per week) waardoor je niet die 10-cent per mutatie betaalt aan Bunq.

  Dan nog de betaalopties: al deze opties (ideal, sofort & credit/debitkaart) worden ook allemaal geboden door Mollie.

  Wat zie ik nog over het hoofd? 🙂

  1. Dag Peter, dankjewel voor je interesse en feedback.

   Toen ik dit blog schreef was Mollie Connect nog niet actief, dit is er pas sinds april dit jaar. Dit scheelt al enorm veel aan handmatig koppelen en uitzoeken, dus dat is een hele verbetering. Toch blijft de bunq.me link interessant voor ondernemers die niet met Mollie willen werken, doordat de bunq mutaties realtime worden ingeladen in Moneybird. Er is hierdoor geen omkijken naar het verwerken van de betaling of het koppelen van de banktransacties.

   Het aantal kliks om de verkoopfactuur te betalen via Mollie was lange tijd een doorn in het oog, omdat het omslachtig werd aangeboden door Moneybird. Ook dat is dit jaar opgepakt en flink verbeterd. Ik kan er alleen maar gelukkig van worden wanneer een blog gedateerd raakt op deze manier 😉

   Betreft de kosten: ik maak gebruik van het Premium pakket ipv het Business pakket en dat scheelt precies de kosten die jij beschrijft, waardoor het toch net wat scheelt.
   Onderaan de streep heeft Moneybird dus veel verbeterd en tegelijk niet genoeg om nu af te stappen van de huidige manier die ik mijn klanten aanbied. En zoals gezegd: er zijn ondernemers die voor geen goud met Mollie willen werken en dan is dit een mooi alternatief.

   Voor nu een goed weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.