Groeien in bedrijf – stap 6

Angeline EversPersoonlijkLeave a Comment

Like it? Share it…

Wij waren volkomen bereid om al onze karaktergebreken te laten wegnemen.

Ruim een half jaar geleden begon ik aan het schrijven van dit levensverhaal van mijn bedrijf. Bij stap 1 dacht ik terug aan de tijd dat ik besloot om ondernemer te worden en wat me tot dit besluit bracht.
Bij stap 2 voelde ik een nieuwe vrijheid, maar moest ik ook erkennen dat ik hulp nodig had bij het ondernemen.
Stap 3 leerde me dat ik geen controle had over een groot deel van het ondernemerschap, namelijk de omstandigheden en het gedrag van de klanten. Ik zag in dat ik moest gaan leren vertrouwen op het onbekende en dat ik de controle kon gaan loslaten.
Stap 4 stond in het teken van zelfonderzoek. Ik kan de omstandigheden niet veranderen, maar wel beter gaan kijken naar wie ík als ondernemer ben en wil zijn.
In het voorgaande blog, stap 5, schreef ik over het open staan voor m’n tekortkomingen en talenten, het nemen van verantwoordelijkheid en het verbinden met mensen om je heen door eerlijk te zijn hierover.

Bij stap 6 kijk ik opnieuw naar het zelfonderzoek van stap 4. Wat valt mij hieraan op? In hoeverre heb ik genoeg opengestaan voor mij tekortkomingen en talenten? Heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen? Ik start als het ware een nieuw zelfonderzoek, en ga er dit keer (nog) dieper op in.

Kun je jezelf wel veranderen? Eigenschappen en gedragingen kunnen diepgeworteld zitten en de vraag is of je na verloop van tijd nog het verschil kunt zien tussen een tekortkoming en een talent. Ik dacht jarenlang dat mijn punctualiteit en alles onder controle hebben een talent was. En dit zijn zeker handige eigenschappen in mijn vak, maar je kunt ook (onbewust) overdrijven. Zo kwam ik niet al te lang geleden tot de conclusie dat ik hierin doordraaf en daardoor leef in een gecontroleerd systeem. Ik ben vergeten hoe het is om te luisteren naar wat ik wil ipv naar wat er moet volgens mijn agenda. Dit is een mooie uitkomst van stap 4, waar ik bij stap 5 op reageer. Bij stap 6 volgt dan de vraag: hoe staat het daar nu mee? Niet met de bedoeling dat ik nu veranderd moet zijn in een chaoot, maar met de bedoeling om te kijken in hoeverre ik deze eigenschappen heb kunnen onderzoeken. Zijn er veranderingen merkbaar en is er ruimte voor een diepgaander onderzoek naar deze neiging tot controle?

Ik heb eens gekeken naar wat ik zoal benoem in stap 4:
* kritische innerlijke stem
* te veel moeten (volle agenda met hoge concentratie eis)
* onstabiele gezondheid
* ik-heb-het-druk syndroom

Ik heb eerder ook genoemd wat voor mij kernwoorden zijn van the bigger picture:
* onafhankelijkheid
* vrijheid
* rust
* authenticiteit

En als je dat dan zo onder elkaar zet, is dat opnieuw weer een eye-opener. In de afgelopen twee maanden ben ik met aandacht aan het onderzoeken geweest in hoeverre ik mijn tekortkomingen en talenten dichter bij elkaar kan brengen. En opnieuw heb ik stappen gezet in het loslaten van controle. Dit gaat overigens niet zonder weerstand. Wanneer je jezelf niet kunt voorstellen zonder agenda en zorgvuldige planning, is het loslaten daarvan geen gemakkelijke stap. Gedreven heb ik de afgelopen jaren een bedrijf opgebouwd wat past bij wie ik dacht te (willen) zijn. Dat is niet ineens ongedaan te maken. En ik ben er ook nog niet zeker van dat ik dat wel wil…hoewel dat uiteraard weerstand kan zijn.
Ik besef me dat dit een langlopend onderzoek is en dat er nog veel inzichten zullen volgen. Gelukkig heb ik nog meer eigenschappen: ik ben een doorzetter en ik houd van uitdagingen!

Veranderen is niet makkelijk. Je hebt een bepaald karakter en daar moet je het mee doen. Maar je kunt wel onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, wat bij je past en wat niet. Tijdens het onderzoeken vind ik vaak steun in boeken en online blogs. Geschreven door mensen zoals ik, die zoekende zijn (of waren) en merken dat veranderingen tegelijk pijnlijk en welkom zijn. Ieder heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen onderzoek en conclusies, en zijn eigen weg om te volgen. En door daar naar te luisteren of het te lezen vind je herkenning. “Ja, zo voelt dat voor mij ook.” of “Ja, dat heb ik ook zo meegemaakt of beleefd.”

Ik ervaar het delen van andere als steun bij mijn eigen proces. Ik sta er niet alleen voor, ik ben niet de enige. En zo leer ik gaandeweg dat dit een onderdeel is van het leven en van het ondernemen, en hoe dat verweven is met elkaar.
Ik ben nu al benieuwd naar de nieuwe inzichten die ik ga delen bij stap 7.

Lees ook “Groeien in bedrijf – stap 5

Like it? Share it…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.