Btw afrondingsverschillen verwerken in Moneybird

Angeline EversBTW, Moneybird tutorialLeave a Comment

Like it? Share it…

Na het verwerken van de btw-aangifte, blijven er altijd wat afrondingsverschillen over. Ik heb gemerkt dat ondernemers toch vaak nog onzeker zijn over wat ze hiermee moeten doen en daarom heb ik er een tutorial over gemaakt.

Æ De video is te vinden aan het einde van dit artikel.

De belastingdienst hanteert bedragen altijd in hele euro’s en daardoor heb je na het verzenden van de btw-aangifte te maken met afrondingsverschillen. Deze verschillen zijn (bijna) altijd in jouw voordeel en daarom verwerk je ze als opbrengsten in de administratie. Moneybird heeft hier een standaard gelijknamige categorie voor, die je kunt vinden in de set Algemene kosten.

Ik open eerst twee schermen naast elkaar. In het eerste scherm open ik het memoriaal waarin ik de btw-aangifte heb verwerkt. In het tweede scherm open ik de balans en filter ik op de periode waarover ik btw-aangifte heb gedaan. Zoals je kunt zien staan er twee kleine bedragen bij Te betalen btw en Te vorderen btw. Dat zijn de afrondingsverschillen en deze staan meestal aan de creditzijde van de balans.

Ik voeg twee extra regels toe aan het memoriaal en kies voor de categorieën die ik zie op de balans, namelijk Te betalen btw en Te vorderen btw. Door de bedragen op de balans exact over te nemen en debet in te vullen, haal ik als het ware de bedragen van de categorieën weg. Simpele regel die je hierbij kunt onthouden: credit – debet = uitkomst, oftewel in dit voorbeeld: credit €1,29 – debet €1,29 = €0. Hierdoor zullen beide categorieën niet meer zichtbaar zijn op de balans, nadat het memoriaal is afgerond en opgeslagen. Andersom, dus debet – credit, werkt precies hetzelfde.

Het kan gebeuren dat een afrondingsverschil een keer niet credit, maar debet te zien is. Meestal staat deze dan niet letterlijk debet op de balans, maar credit met een minteken ervoor. En op die manier kan het ook voorkomen dat beide bedragen juist debet te zien zijn met mintekens ervoor, wat wil zeggen dat je ze beide als credit moet lezen. Leuker kunnen we het niet maken 😉

Ook kan het voorkomen dat je na het verzenden van de btw-aangifte grotere bedragen overhoudt op de balans. Wanneer dit om €1 of €2 gaat is er niets aan de hand en kun je die bedragen gewoon verwerken als afrondingsverschillen. Wanneer de bedragen hoger zijn, kun je het beste even contact leggen met je adviseur en overleggen hoe dat komt en wat je ermee moet doen.

Dan nog twee veel voorkomende foutjes waardoor je de afrondingsverschillen niet kunt vinden:
* Het filter van de balans staat niet geselecteerd op de periode van de betreffende btw-aangifte.
* De verwerking van de btw-aangifte heeft een andere datum dan de laatste dag van de periode waarover de aangifte gaat.

Terug naar het memoriaal. Ik voeg nog een derde extra regel toe en kies ik de categorie Afrondingsverschillen. Het bedrag vul ik bij dit voorbeeld credit in, zodat de rode getallen zwart worden. In de resultatenrekening kun je nu zien dat het bedrag bij de categorie Afrondingsverschillen te vinden is. Het bedrag is negatief, omdat het geen kosten zijn, maar een opbrengst.

Lees ook “Moneybird Elektronische Btw-aangifte” of bestel een Moneybird video tutorial op maat.

Like it? Share it…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.