Mollie importeren in Moneybird, zo doe je dat

Angeline EversBank & kassa, Facturen, Inkomend, Moneybird tutorial1 Comment

Like it? Share it…

In de Durftevragen over Moneybird Facebook groep heb ik een poll geplaatst met de vraag aan welke tutorial jullie behoefte hebben. Er werd massaal geklikt op de poll-optie:

Mollie importeren in Moneybird, zo doe je dat

Ik ga er vanuit dat als je deze video bekijkt, je dus ook gebruik maakt van Mollie. Uitleg over wie of wat Mollie is lijkt me daarom overbodig, maar ik zal een link naar de website plaatsen in deze omschrijving boven de video. https://www.mollie.com/nl/

Mollie biedt de mogelijkheid om een MT940 bestand te exporteren vanuit het account. Dit bestand kun je dan weer importeren bij Moneybird, waardoor je alle transacties te zien krijgt van die specifieke periode. Dit is vooral erg fijn als je meerdere transacties hebt per maand die je gebundeld laat uitbetalen.

Æ De video is te vinden aan het einde van dit artikel.

Ga naar je Mollie account door op Mollie.nl rechts bovenin te klikken op ‘Inloggen’. Je komt dan automatisch binnen op het scherm ‘Transacties’. Klik bovenin op ‘Administratie’. Rechts zie je nu een blauwe knop ‘Export’. Zodra je daarop klikt krijg je de optie om te kiezen voor MT940 of CODA. Laat de optie op MT940 staan en selecteer de betreffende maand. Wil je een hele maand kunnen exporteren, dan kan dat t/m de afgelopen maand. [Let op! Selecteer altijd alleen een gehele maand, anders ontvang je niet het goede bestand.] Ik maak deze video nu in november en je ziet dat ik daar nog geen gehele maand kan selecteren, zoals ik dat bij oktober wel kan.

Ik selecteer oktober en klik op ‘Gehele maand (enkel bestand)’. Er wordt nu automatisch een bestand gedownload en Mollie kan weer afgesloten worden. Open nu je Moneybird administratie.
Ga naar ‘Bank’ en klik op de groene knop ‘Toevoegen’. Kies nu de bovenste mogelijkheid waarbij je een bestand kunt toevoegen. Voeg het MT940 bestand toe – ik voeg zelf een demobestand toe met fictieve transacties specifiek gemaakt voor deze tutorial – en zoals je kunt zien maakt Moneybird nu automatisch een extra rekening aan speciaal voor deze Mollie transacties. Dit ziet er allemaal goed uit, geen foutmeldingen, dus ik kan door met het importeren van de transacties.

De import is nu klaar, dus ik kan de onverwerkte transacties gaan bekijken. Deze Mollie transacties zien er precies hetzelfde uit als de banktransacties die – eventueel automatisch – geïmporteerd worden. Dit werkt dus verder ook precies hetzelfde met het koppelen.

Bovenaan zie ik eerst de transactie van een Mollie factuur. Hiermee wordt de €0,35 (€0,29 excl. btw) per betaling in rekening gebracht. Deze facturen krijg je per mail, of misschien heb je wel, net zoals ik, het specifieke Moneybird mailadres in je account toegevoegd en staan de facturen automatisch klaar in Moneybird. [Op het scherm Inkomend in Moneybird staat een knop met een @-teken. Als je daar op klikt zie je het e-mailadres van jouw administratie. Ga hierna naar je Mollie dashboard -> Instellingen -> Organisatie -> Financieel contactpersoon -> Email en vul daar het Moneybird mailadres in.] Het factuurnummer staat erbij vermeld, dus daar hoef je je verder niet in te vergissen.

Dan als tweede zie ik de periodieke uitbetaling. Het geld wat gebundeld is overgemaakt vanuit Mollie naar mij. Deze uitbetaling zet ik op de categorie ‘kruisposten’.

Daarna krijg je alle betalingen die hebben plaatsgevonden. Dit zijn de complete bedragen, dus hier is niet de €0,35 verrekend. Die staan op de facturen van Mollie, zoals die factuur in de eerste regel.
Koppel alle transacties aan de juiste facturen totdat er geen onverwerkte transactie meer over is.

Wat nu nog overblijft is de uitbetaling van Mollie aan mij die we zojuist op ‘kruisposten’ hebben gezet. Een kruispost moet altijd weer terug in balans komen, en ik heb deze uit balans gebracht door alleen maar een bedrag er aan toe te voegen. Ik ga nu naar de fictieve bankrekening waar de uitbetaling op is gestort en koppel ook daar het ontvangen bedrag op ‘kruisposten’. En zo is de balans weer in evenwicht.

*Update begin 2018: Mollie heeft het uiterlijk van het dashboard aangepast. Het menu staat nu niet bovenaan, maar aan de linkerkant. Ook het menu om de bestanden te exporteren ziet er net wat frisser uit.

https://support.google.com/drive/answer/7329379#macos

Mollie_export_update

 

 

 

 

 

 

*Update 3 mei 2018: Let op! Gebruik ALLEEN de export knop rechts bovenin het scherm. De andere export mogelijkheid NIET gebruiken, want dit bestand is niet compleet.

Export_Mollie_iDEAL_Moneybird

 

 

Lees ook “Creditcard betalingen in Moneybird, zo doe je dat” of bestel een Moneybird video tutorial op maat.

Like it? Share it…

One Comment on “Mollie importeren in Moneybird, zo doe je dat”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.