4 BTWeetjes voor 2019 en 2020

Angeline EversBTW, Facturen, Moneybird blogLeave a Comment

Like it? Share it…

Het is oktober. Herfst en ook de maand voor de 3e btw-aangifte van het jaar. De ondernemers die aangifte per maand doen, doen aangifte van de btw over de periode september.
In dit artikel deel ik 4 weetjes en tips over de btw, oftewel omzetbelasting.

Btw-tarief 6% verhoogd naar 9%
Het was al eerder bekend en in de miljoenennota voor 2019 staat het nog eens extra vermeld: het verlaagde btw-tarief 6% wordt per 2019 verhoogd naar 9%. Er wordt bij verteld dat dit is om de verlaging van de tarieven van de IB (inkomstenbelasting) te compenseren.

Boodschappen, boeken en medicijnen worden duurder en ook de kapper en de fietsenmaker worden duurder hierdoor.
Administratieve systemen moeten worden aangepast en gelukkig laat Moneybird weten dit al te hebben gedaan. Ga via het tandwiel naar Instellingen -> Btw-tarieven -> Toevoegen -> Verkoopfactuur 9%.

Anders dan met de overgang van het btw-tarief 19% naar 21% is de overgang dit keer zeer eenvoudig. Welk tarief je gebruikt hangt af van het moment van factureren en betalen. Regel je dit voor 1 januari 2019, dan mag je het btw-tarief 6% gebruiken. Er komt dus geen naheffing van 3% voor goederen die in 2019 worden geleverd, maar in 2018 zijn gefactureerd en betaald.
Let op: een offerte is geen factuur. Schrijf je een offerte in 2018, maar wordt er gefactureerd en betaald in 2019? Dan gebruik je alvast het btw-tarief 9%.

Aanpassing kleineondernemersregeling
De meeste ondernemers kennen de KOR, echter weet niet iedereen dat je ook in aanmerking kunt komen voor ontheffing van administratieve verplichtingen wanneer je niet meer betaald dan €1.345 per jaar.
De regeling voor kleine ondernemers (eenmanszaak en vof), die niet meer betalen dan €1.883 aan btw per jaar, wordt per 2020 flink aangepast naar de omzetgerelateerde vrijstelling.

Vanaf 1 januari 2020 kun je kiezen voor btw-vrijstelling én ontheffing van administratieve verplichting als de omzet minder is dan €20.000. Dat betekent dat je helemaal niets meer met de btw te maken hebt: geen btw op verkoopfacturen, geen btw-aangiften indienen, geen administratieve verplichtingen, maar…dus ook geen btw terugvragen.
Deze regeling is vanaf dan ook voor rechtspersonen, zoals bv’s, stichtingen en verenigingen.

Zodra de Eerste en Tweede kamer instemmen met deze nieuwe regeling, kun je van 1 juni t/m 20 november 2019 bij de belastingdienst aangeven of je vanaf 2020 kiest voor de nieuwe regeling. Bij melding na 20 november gaat de nieuwe regeling in per 1 april 2020.

Maar let op, dit heeft ook gevolgen:
– je moet de nieuwe KOR minimaal 3 jaar toepassen;
– je kunt geen btw meer terugvragen, ook niet als je per saldo voor het gehele jaar btw zou terugkrijgen ipv moeten betalen;
– er is een herzieningsregel waardoor je mogelijk een correctie krijgt op voorbelasting uit het verleden. Hier zit wel een grensbedrag aan van minimaal €500.

Vereenvoudiging btw-maatregelen digitale diensten
Lever jij als kleine ondernemer in beperkte mate digitale diensten aan particulieren in andere EU-landen? Dan kom je in aanmerking om makkelijker aangifte te doen van de bijbehorende btw.

Er is een nieuw wetsvoorstel om vanaf 2019 verkoopfacturen te kunnen versturen met Nederlandse btw en dit wordt dan aangeven in de ‘normale’ Nederlandse btw-aangifte. De voorwaarden is dat de jaaromzet van deze diensten niet meer bedraagt dan €10.000.

Het btw-nummer van de eenmanszaak
Een bekende klacht van ondernemers met een eenmanszaak is dat hun BSN gebruikt wordt voor het fiscale nummer bij de belastingdienst. Vooral het btw-nummer is een probleem, omdat deze op diverse (openbare) plekken verlicht getoond moet worden.
Met de komst van de AVG in mei 2018 is dit in strijd met de privacywet. De Autoriteit Persoonsgegevens gaf de belastingdienst een deadline, 1 januari 2019, om dit aan te passen, maar deze kan niet worden gehaald.

In 2014 is er onderzoek gedaan naar het aanpassen van het btw-nummer en toen is gebleken dat het aanpassen of toevoegen van een extra nummer kan leiden tot grote fouten. Er wordt nu een commissie van deskundigen samengesteld die opnieuw onderzoek gaan doen naar een oplossing. De intentie is om einde van het jaar een beter zicht te geven op welke stappen er verder nodig zijn.

*Update juli 2019: BSN uiterlijk 1 januari 2020 uit btw-nummer 📣
Mogelijk krijg je eind 2019 een tijdelijk nieuw btw-nummer. Je kunt dit nummer gebruiken op facturen en je website. Het gaat om een tijdelijke oplossing totdat er een nieuw ICT-systeem voor de btw wordt ingevoerd.

Lees ook “Zo zet je de kleineondernemersregeling in Moneybird

Like it? Share it…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.