Toestellening in Moneybird

Angeline EversBank & kassa, Inkomend, Moneybird tutorialLeave a Comment

Like it? Share it…

Koop je een telefoontoestel bij een abonnement die je niet meteen in zijn geheel betaald, dan krijg je te maken met een toestellening. In deze video tutorial laat ik zien hoe je dat verwerkt in Moneybird.

Æ De video is te vinden aan het einde van dit artikel.

Het op orde krijgen van zo’n lening bestaat uit twee onderdelen.
1) Ik begin met de aankoop van het toestel. Is het bedrag van de aankoop meer dan €450, dan is het een investering. Bij het verwerken van de inkoopfactuur maak je via de standaard set ‘Investering’ een nieuwe categorie aan voor het toestel. Of je koppelt de aankoop aan een bestaande categorie wanneer je al meer investeringen hebt gedaan. Over deze investering ga je dan op een later moment afschrijven.

2) Het tweede deel is de lening. Met deze lening wordt het toestel (evt. gedeeltelijk) betaald.
Om te beginnen heb je hiervoor een nieuwe categorie nodig. Deze noem je dan Toestellening en deze plaats je bij Lang vreemd vermogen op de balans.

Doe je een aanbetaling voor het toestel dan zie je deze transactie terug in de bank. Je koppelt dan eerst het gehele bedrag van het toestel en daarna koppel je het gedeelte wat overblijft aan de categorie Toestellening.
Stel dat je geen aanbetaling doet, dan pakken we het anders aan. Registreer de betaling bij de inkoopfactuur met de betaalmethode privé opnames/stortingen (in het geval van een eenmanszaak). Hierdoor wordt het aankoopbedrag gekoppeld aan de categorie Stortingen privé. Maak een memoriaal aan en corrigeer dit bedrag en koppel het daarna aan de categorie toestellening.

De kosten van het toestel staat nu als investering debet op de balans en de lening staat als langlopende schuld credit op de balans. Maandelijks ontvang je een factuur van je provider waar ook het gedeelte opstaat waarmee de toestellening langzaam afbetaald wordt. Deze koppel je aan de categorie toestellening zodat de schuld elke maand een beetje lager wordt.

Lees ook “Hoe (afschrijvingen)” of bestel een Moneybird video tutorial op maat.

Like it? Share it…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.